HOVORME O JEDLE II.C

Metodický list

Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky

1. Cieľ aktivity

Poskytnúť žiakom informácie ako si správne vybrať zdravé pečivo. Prakticky si vyskúšať upiecť domáce kváskové žemličky.

 

2. Vyučovacie predmety

Prvouka, Výtvarná výchova

 

3. Príprava

Žiaci dostali informácie o hlavnej surovine pri pečení pečiva : Múka sa získava z obilnín mletím. Využíva sa na pečenie chleba a rôznych druhov pečiva. Môže byť hrubá, polohrubá a hladká. Vymenovali sme si druhy pečiva – biele, čierne, viaczrnné, celozrnné, grahamové, kváskové, ražné

 

4. Prísady a pomôcky

Na cesto: 500g hladká múka, 2KL soľ, 1 balíček droždia, 1 balíček ražný kvások, 1 žĺtok, 300ml vlažného mlieka, 2PL rozpusteného masla

Na potretie a posypanie: 1 rozšľahané vajce, hrubá soľ, celý mak

Plech a papier na pečenie, elektrická rúra, misa, utierka, štetec na potretie

 

5. Postup

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím a kváskom. Pridáme žĺtok, mlieko a maslo a ručne vypracujeme dohladka.  Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Každý diel rozdelíme na 3 menšie diely. Vždy z troch dielov vytvoríme valčeky a spletieme ich do vrkoča. Konce každej žemličky stlačíme a podstrčíme pod ňu, aby sa nám nerozplietla. Žemličky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.

Povrch každej žemličky potrieme pomocou štetca a rozšľahaným vajcom a posypeme soľou a makom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C

Doba pečenia: asi 20 minút

Žemličky necháme schladnúť.

 

6. Zhrnutie

Žiaci si pochutili na výborných kváskovývh žemličkách. Na výtvarnej výchove nakreslili ako šikovne im to pečenie išlo.

 

Školský rok v číslach

  • 35Pedagógov

  • 374Žiakov

  • 2671Vyučovacích hodín

  • 10Krúžkov

  • 120Športových úspechov

Granty a projektyktoré podporili školu

Bratislava Nadačný fond Telekom Nadácia Volkswagen Slovakia Nadácia VÚB NBS Nadácia SPP PPA CONTROLL Nadácia poštovej banky Nadácia Pontis Nadačný fond SE MPC Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Národný projekt MÚ - Bratislava - Ružinov Tesco European Year of Skills EK zast. SR BRATISLAVSKÁ VODÁRENSKÁ SPOLOČNOSŤ Nadácia EKOPOLIS DiTEdu

Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov

Ak navštívite stránku, ktorá zapisuje cookies, v počítači sa vám vytvorí malý textový súbor, ktorý sa uloží vo vašom prehliadači. Ak rovnakú stránku navštívite nabudúce, pripojíte sa vďaka nemu na web rýchlejšie. Náš web vám ponúkne relevantné informácie a bude sa vám pracovať jednoduchšie.

Súbory cookies používame najmä na anonymnú analýzu návštevnosti a vylepšovanie našich web stránok. Ak si nastavíte blokovanie zápisu cookies do vášho prehliadača, je možné, že web sa spomalí a niektoré jeho časti nemusia fungovať úplne korektne. Viac info k spracúvaniu cookies.